Ingrijpende Levensvragen en gebeurtenissen

Misschien zit je op dit moment in een midlife crisis, of je voelt dat je er op af stevent. Je maakt de balans op en vraagt je af, of de eerder uitgezette koers voor je levensweg nog wel klopt.

Of je hebt korter of langer geleden een dierbare naaste verloren en je weet af en toe gewoon niet meer, hoe je verder moet.

Misschien ervaar je momenteel problemen in een voor jou belangrijke relatie. Je vraagt je af of die relatie jou misschien meer kwaad doet dan goed; en hoeveel muziek er nog in zit.

Maar het kan ook zijn dat je je gewoon niet prettig voelt bij het leven dat je nu leidt, zonder dat je goed kunt omschrijven waarom.

Hoe dan ook: als je te maken hebt met ingrijpende persoonlijke levensvragen of gebeurtenissen dan sta ik je graag bij.

Ook al spelen andere mensen of gebeurtenissen van buiten af een rol bij je probleem: de sleutel tot de oplossing vind je uiteindelijk toch bij jezelf. Ook, zelfs en juist nare gebeurtenissen of complicaties met andere mensen kunnen je dikwijls aanzetten tot nieuw inzicht in wie jij in de diepste kern zelf bent. En die zelfkennis kan je weer helpen bij het omgaan met wat er op je pad komt.

De bewezen effectieve analytische psychologie zoals ontwikkeld door Carl Gustav Jung gaat er van uit dat zulke diepe zelfkennis essentieel is en richt zich er op, die te ontwikkelen. Dat is een boeiende zoektocht. Je leert onderscheid te maken tussen het gezicht dat je bij voorkeur aan de buitenwereld laat zien èn je schaduwkant, die je liever voor anderen verborgen houdt (of dat nu goed voor je is of niet). Maar je krijgt ook zicht op eigenschappen waar je je mogelijk helemaal nog niet van bewust bent, en die toch deel van je uitmaken. Bovendien ontdek je, welke ideeën en welke kanten van je persoonlijkheid je deelt met anderen: met je medemens in de samenleving hier en nu, of overgenomen van eerdere generaties. Door jezelf op deze manier beter en dieper te leren kennen, kun je beter omgaan met wat zich op jouw levensweg aandient en méér uit het bestaan halen.

In dialoog gaan we, met deze methode als leidraad, al die nieuwe kanten van je persoon stap voor stap samen ontdekken en zo het vraagstuk waar je mee zit voor je oplossen. Maar mijn aanpak voor jou omvat méér dan alleen gesprekken. Ik daag je graag ècht uit en zal daarvoor ook materialen met je delen waar je zelf mee aan de gang kunt en die je, als het goed is, zullen ‘triggeren’: boeken, teksten, films, beeldende kunst, muziek.

Mijn advisering komt overigens nadrukkelijk niet in de plaats van eventuele medische, psychiatrische of klinisch psychologische diagnose en behandeling, als die aan de orde zou zijn. Zij kan hier mogelijk wel in het verlengde van liggen.