Twijfel als bron van innerlijke groei

Uit: Doubt – A Parable (John Patrick Shanley)

Profetische woorden van de toneelschrijver John Patrick Shanley in 2005 (!). De cultuur van rekenschap eisen en aanklagen lijkt zich sindsdien alleen maar verder te hebben aangescherpt. Het lijkt wel of iedereen continu op de loer ligt om een persoon, een groep of een instantie ergens op te kunnen aanspreken – om innerlijke twijfel te bezweren. Dat deze schuld- en boete-fixatie je niet alleen afhoudt van een onbevangen kijk op de dingen, maar ook van je eigen ontwikkeling en groei, wordt vaak over het hoofd gezien.

Wie zich niet wil laten inkapselen door deze tijdgeest, ontkomt er zeker vandaag niet aan een bepaalde twijfel toe te laten, ook als het gaat om je eigen vooringenomen standpunten. Daardoor word je initieel natuurlijk op jezelf teruggeworpen. Maar je komt er sterker uit. En vergeet niet: “when you’re in doubt, you’re not alone’.

Shanley’s toneelstuk Doubt gaat, de naam zegt het al, over deze thematiek. Ik had het voorrecht om het stuk op Broadway te zien en het is me sindsdien altijd scherp bijgebleven. De verfilming, met Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman, doet het stuk zeker recht en heeft aan zeggingskracht nog niets verloren.